De multe ori, atunci cand te gandesti la servicii de avocatura, gandurile iti sunt indreptate in special asupra reprezentarii intr-un proces civil sau penal, cu pledoarii nesfarsite, menite sa incline balanta justitiei in favoarea ta. Aceasta este imaginea clasica pe care ne-am format-o despre avocati si despre serviciile oferite de acestia. In realitate insa, cabinetele de avocatura au o arie mai larga de acoperire in ceea ce priveste serviciile oferite.

Una dintre aceste noutati in avocatura este reprezentata de posibilitatea de a-ti deschide o firma sau de a-ti gasi un sediu pentru aceasta. Se stie ca identificarea unui sediu social reprezinta primul pas pe care trebuie sa-l faci in demersul de inregistrare a unei persoane juridice la Registrul Comertului, indiferent ca vorbim aici despre un simplu PFA, un SRL sau o societate pe actiuni. Astfel, in actiunea de identificare a sediului social, de multe ori multe persoane se blocheaza, in conditiile exista anumite restrictii de ordin legislativ in acest sens.

Sa vedem insa care ar fi informatiile pe care ar trebui sa le cunosti despre sediul tau social, inainte de a cauta sa inscrii o firma si sesiul social al acesteia la Registrul Comertului.

Nume si sediu social

In primul rand, trebuie sa identifici numele firmei. Acest lucru se face venind cu trei propuneri de nume, pe care sa le inaintezi Registrului Comertului, cu singura mentiune de a nu exista similitudini in denumire cu o alta firma deja inregistrata.

Din acest punct de vedere, accesul la o baza de date cu numele firmei te-ar putea scapa de timp pentru identificarea si aprobarea numelui companiei, dupa care se trece la efectuarea celorlalte formalitati necesare. Trebuie mentionat faptul ca fiecare cautare in baza de date a Registrului Comertului se face contra cost, astfel incat este bine sa avansati mai multe denumiri posibile, pentru a evita similitudinile si cheltuielile in plus.

In ceea ce priveste sediul social al firmei, acesta poate fi la domiciliul unuia dintre actionari sau intr-un cu totul alt spatiu. Astfel, sediul social al unei firme poate fi si inchiriat, daca pentru aceasta se prezinta documente justificative, precum act de proprietate sau contract de inchiriere. De asemenea, trebuie mentionat ca nu pot fi inregistrate mai multe societati de tip SRL in acelasi spatiu.

In aceste conditii, pentru persoanele care au deschise mai multe firme pe numele lor, identificarea unui nou sediu social poate constitui o reala problema. Trebuie mentionat aici faptul ca multi antreprenori aleg inchiderea unei firme si deschiderea alteia noi in momentul in care depasesc o anumita cifra de afaceri, pentru a nu depasi un anumit plafon in ce priveste taxele si impozitele la stat.