Apelarea la un serviciu de avocatura nu trebuie sa devina o obisnuinta doar atunci cand ajungem in fata unui proces civil sau penal. Acest obicei ne scuteste de multe alte probleme, mai ales atunci cand suntem antreprenori la inceput de drum sau chiar cu experienta in domeniu. Din acest punct de vedere, putem apela la servicii avocatura inca din momentul parafarii contractelor, specialistii in domeniu fiind capabili sa redacteze modele de contract personalizate pe profilul companiei pe care o reprezentam.

Iar odata cu dezvoltarea unei firme apar si problemele. Nu doar cele de ordin financiar, ci si cele cu propriii angajati. Astfel, nu putine sunt cazurile in care apar litigii intre angajat si angajator, solutia in acest caz fiind medierea sau judecarea in instanta, caz in care aveti obligatoriu nevoie de un acocat bun.

Sa vedem insa care ar fi principalele noutati in avocatura pe care ar trebui sa le luam in calcul in relatia dintre angajati si angajatori, precum si solutiile pe care avocatii le au la indemana pentru aplanarea acestora.

Una dintre situatiile des intalnite pe aceasta speta o reprezinta abaterile disciplinare impuse angajatilor si contestarea acestora in instanta. Se stie ca, potrivit ultimelor reglementari din Codul Muncii, a devenit din ce in ce mai greu sa sanctionezi sau sa concediezi un angajat, astfel incat angajatorul poate recurge la mai multe metode pentru a-si pune planurile in aplicare.

Acest lucru a devenit cu atat mai pregnant odata cu venirea crizei economice, cand angajatorii au avut aproape mana libera la concedieri si restructurari de personal. S-au facut insa toate acestea cu respectarea in totalitate a literei legii? Unii ar spune ca nu in totalitate. De aici si numeroasele litigii la care am asistat in ultimii ani, multe dintre ele castigate in instanta de catre angajati, care s-au vazut repusi in functii, chiar cu plata drepturilor salariale restante.

Din acest punct de vedere, o casa de avocatura poate veni atat in sprijinul angajatilor, cat si al angajatorilor. Iar daca angajatul poate recupera usor sumele amputate din salarii si alte drepturi, angajatul poate fi ajutat sa isi reduca simtitor pierderile pe care le-ar implica un litigiu in instanta.